FMEA – Hata Türleri ve Etkileri Analizi
Eğitimin İçeriği
- FMEA’nın Tarihçesi
- FMEA nedir?
- FMEA’nın Yararları
- FMEA’in Türleri
- Proses FMEA’in Başlatılması
- Proses FMEA’in Uygulanması
- FMEA hesaplamaları (şiddet/olasılık/tespit puanlandırma)
- Neden ve ne zaman FMEA kullanırız?
- Hata türü / etki / neden / tespit
- FMEA puanlandırma sistemi
- FMEA formu
- o FMEA formu - sebepler/kontroller
- o FMEA formu - puanlandırma
- o FMEA formu - aksiyonlar
- FMEA kazanımının raporlanması
- FMEA’in çıktıları
- FMEA vaka çalışması
Müşterinin talebini müşterinin istediği zamanda, istediği kalitede sunmak günümüz piyasa koşullarında artık bir zorunluluktur. Müşterinin ihtiyacını o fark etmeden üretip sunmak ise rekabette avantaj yaratacak unsurların başında gelmektedir.
Bu hız ve kalite baskısının yerleştiği döngüde ürünü ilk seferde doğru tasarlamak ve üretmek önem arz etmektedir. FMEA metodu ürünün ilk seferde doğru üretilebilmesi için hata türlerini önceden tespit eden, hatayı ve olası etkilerini önlemeye yönelik bir metottur.
FMEA (Failure Mode and Effects Analysis), ürün ve süreç geliştirmede önleyici kalite yönetimine ait analitik bir yaklaşımdır. Riskleri zamanında belirlemek ve değerlendirmek ve ürünleri veya süreçleri iyileştirmek ve başarısızlık maliyetlerinden (geri çağırma, verimsizlik) kaçınmak amacıyla uygun aksiyonları almak ve uygulamak için kullanılır.
FMEA, potansiyel hataların sistematik analizlerinin ve bunların dokümantasyonunun arızalardan kaçınmaya yardımcı olduğu bilgisiyle uygulanır. FMEA’nın erken ve dolayısıyla önleyici olarak uygulanması, piyasaya kusursuz ürünlerin sunulmasına yardımcı olarak, uzun vadede kurumsal başarının korunmasına katkıda bulunur. FMEA, uluslararası kabul görmüş bir kalitatif (nitel) bir risk analizi yöntemidir. FMEA, ürün ve proses mühendisliği süreçlerinde yer alır ve ürün ve süreçlerin optimizasyonu için de kullanılır.
Amaç, FMEA oluşturma ile ilgili çeşitli müşteri gereksinimleri olan bir şirkette tek tip bir FMEA prosedürü oluşturmak için bir metot geliştirmek ve bundan sonraki çalışmalar için bir kılavuz oluşturmaktır.
FMEA, hataların ortaya çıkardığı riskleri analiz etme yöntemidir. Bu süreçte, bireysel risklere öncelik verilir, böylece odak noktaları belirlenebilir ve uygun hata önleme aksiyonları çıkarılarak gelecekteki kalite hataları veya tasarımsal risklerin önüne geçilmiş olur.
Bu eğitimde ürün fikrinin oluşmasından müşteriye sunulana kadar geçen sürede rol alan tüm profesyoneller ve paydaşlar için FMEA metodunun aktarılması hedeflenmektedir. Eğitim konuları örnek bir vaka çalışması ile ele alınacak, katılımcılar öğrenmiş olduğu bilgileri vaka çalışması eşliğinde pekiştireceklerdir.
Kazanılacak Yetkinlikler
- Hatanın erken tespiti farkındalığı
- Düzeltme yerine önleme faaliyetlerine yönelim
- Proses FMEA uygulama yetkinliği
Yöntem
- Teorik Bilgilendirme
- Grup Çalışmaları
- Vaka Çalışması
Katılımcı Profili
Ar-Ge ve Üretim bölümleri çalışanları, yöneticileri APQP ve PPAP süreci paydaşlarının katılımı uygundur.
Eğitim Süresi
1 Gün
Eğitim Özellikleri
- Süre 1 Gün
- Aktiviteler Eğitim & Seminer
- Süre 8 Saat