Yalın Üretim Teknikleri
Eğitimin İçeriği
- Yalın Nedir?
- Yalın’ın 5 Temel Prensibi
- KAIZEN; Sürekli iyileştirme
- JIT; Tam Zamanında Üretim
- VSM; Değer Akışı Haritalama
- Tek parça akış ve U-hücre
- Çekme sistemleri, FIFO ve Süpermarket
- Kanban, Milkrun
- HEIJUNKA; Talep – Üretim Seviyelendirme
- SMED; Model dönüş süresinin kısaltılması
- 5S; Problem kaynaklarını yok etme
- HOSHIN KANRI: Stratejik Hizalanma
- Görsel yönetim
- YAMAZUMİ: İş ve Kapasite Dengeleme
- Poka-Yoke; Hata önleyici düzenekler
- JIDOKA; Otonomasyon
- Standart İş ve Standardizasyonun Önemi
- A3; Problem çözme ve raporlama
- Yalın Dönüşüm’de karşılaşılan zorluklar
- Yalın Liderlik ve Kata
- Yalın şirket kültürü
- Yalın dönüşümde Kata’ların uygulanması

I.Henry Ford bir mezbahadaki üretim sisteminden esinlenerek dünyadaki ilk montaj hattını tasarladığında, Ford’un otomobil üretim süresi yarıya inmiş ve bu doğrultuda maliyetleri de düşmüştür. Üretim kapasitesini arttırıp, maliyetlerini düşürerek piyasayı elinde tutan Ford, müşterilerin siyah olmak şartıyla istedikleri renkte arabayı alabileceklerini belirtmiştir. Çünkü o dönemde maliyeti düşürmeyi, Frederick W. Taylor’ın “Bilimsel Yönetimin İlkeleri” kitabında da bahsetmiş olduğu gibi işi bölümlere ayırıp, işte uzmanlaşma ile sağlamıştır1. Öncesinde bir operatör tüm aracın montajını yaparken, montaj hattı sayesinde her operatör montaj sürecinin sadece kendi üzerine düşen bölümünü yapmış, böylece kalifiye işçi ihtiyacı ortadan kalkmış, yapılan iş parçasında uzmanlaşma ile çevrim süreleri kısalmıştır. Fakat bu yöntem kitlesel üretime yönelik tasarlanmıştır.
Müşterinin talepleri çeşitlendikçe, kitlesel üretim imkânsız hale gelmiştir. Ürün çeşitliliği artmış, üretim parti büyüklükleri müşterinin talepleri doğrultusunda küçülmek zorunda kalmıştır. Bu sebeple yeni düzende ürünleri müşterinin isteklerini karşılayacak şekilde üretirken, maliyetleri de düşük tutarak rakipler ile mücadele etmek zorunluluk haline gelmiştir. Çözüm, otomotiv endüstrisini elinde tutan ABD (Amerika Birleşik Devletleri) firmalarına rağmen pazarda yer edinmeye çalışan Toyota’dan gelmiştir. Yalın üretim kavramı Toyota Üretim Sistemi’nin doğuşu ile doğmuş, 1974 Petrol Krizi ile dünyaya yayılmıştır.
Bu eğitimde tüm dünyaya yayılmış ve müşteri değeri bakış açısını tümüyle değiştirmiş yalın üretim felsefesinin tanınmasını sağlamak ve yalın dönüşüme dair farkındalık oluşturmak hedeflenmiştir
Yalın Üretim Teknikleri endüstride geniş oranda kullanılmakla birlikte, Yalın Üretim uyguladığını iddia eden işletmelerin birçoğu beklenen faydayı sağlayamamaktadır. Yüzlerce kitap ve kaynakta detaylı şekilde ele alınan bu kavram ve teknikler başta uygulanabilir görülmesine rağmen neden sürdürülebilirlikte işletmelere problem yaşatmaktadır?
Söz konusu başarısızlıklar ve sürdürülebilirlik problemleri dikkate alındığında amaç ve araç ilişkisinin tam olarak kurulamadığı gözlemlenmekte; birçok işletme Yalın ilkeleri dikkate almadan salt Yalın araçları kullanarak sahada fayda sağlayacağını düşünmektedir.
Yalın Teknikleri uygulamak ve uygulatmak için tekniklerin Yalın prensipler ile olan ilişkisini güçlendirmek ve söz konusu tekniklerin hangi ilkeyi hayata geçirmek için kullanıldığının geniş kitlelerce benimsenmesini sağlayabilmek kilit noktadır.
Bu eğitim kapsamında teknikler interaktif uygulamalar ve/ya vaka çalışmaları eşliğinde tanıtılmakta ve kullanım yeri ile amacına vurgu yapılmaktadır. Tekniklerin uygulama detayları için ayrı ayrı eğitimler mevcuttur. Bu eğitimin amacı katılımcıya teknikler hakkında genel bilgi sahibi olma ve uygulama alanlarında farkındalık kazandırmaktır.
Kazanılacak Yetkinlikler
- Yalın sistemin farklı boyutları ile anlaşılması
- Yalın dönüşüm yolculuğunda dikkat edilmesi gereken noktaların öğrenilmesi
- Yalın Düşünce’de araçlardan önce prensiplerin yeri ve öneminin fark edilmesi
- Yalın dönüşümde süreçleri ve çalışanları geliştirmede Kata’nın kullanımının öğrenilmesi
- Yalın üretim teknikleri hakkında bilgi
- Teknikleri kullanarak başarılabilecek iyileştirmeleri anlayabilme
- Detaylı eğitim ihtiyaçlarını belirleyebilme
Yöntem
-Teorik Bilgilendirme
-Grup Çalışmaları
-Uygulamalı Oyun
Katılımcı Profili
Bu eğitim, Yalın Düşünce’yi oluşturan araçları öğrenmek isteyen veya Yalın Düşünce hakkında bilgi sahibi olup Yalın Teknikleri pekiştirmek ve işletmelerindeki çalışanlara etkili bir şekilde benimsetmek isteyen herkesin katılabileceği bir eğitimdir.
Eğitim Süresi
2 gün
Eğitim Özellikleri
- Süre 2 Gün
- Aktiviteler Eğitim & Seminer
- Süre 16 Saat