Yamazumi Simülasyonu
Eğitimin İçeriği
- Takt Zamanı hesaplama
- Sürekli Akış Kavramı
- Darboğaz Kavramı
- Yamazumi (Hat Dengeleme)
- Kapasite planlama ve Heijunka
- Hat Yönetimi
- Pacemaker nedir, nasıl belirlenir
- Hat Tasarımı
- Karışık Modelli Üretim Hattı Simülasyonu
- Süpermarket ve Çekme Sistemleri
Tipik bir fabrikada ara ürünler fabrikasyon ve/veya çeşitli iş adımlarından geçerek nihai ürün haline dönüşürler. Çeşitli iş adımları, iş istasyonları, makinalar ve operatörler arasında dağıtılarak malzeme akışının problemsiz bir şekilde tamamlanması öngörülür.
Ne var ki, proses içi mükemmelliği sağlamak üretimin tamamının mükemmel olduğu anlamına gelmez. Çünkü işletmelerde prosesler arasında karşılaşılan problemlerin çoğu iş istasyonları ve prosesler arası koordinasyonun eksikliğinden ileri gelmektedir. Proses bazlı israfı görebilmenin yolu proseslerden oluşan bütünsel yapıyı incelemekte saklıdır.
Üretim departmanları, prosesler arası koordinasyonun optimize edilmesi gereken birimlerdir. Buna rağmen proseslerdeki ve prosesler arasındaki israfı görmek ve bu israflardan kaynaklı sürekli akışın sağlanamaması, işletmelere büyük zorluklar yaşatmaktadır. Prosesler arasında biriken stoklar ve birbirlerini bekleyen istasyonlardan oluşan üretim birimleri üretkenlik ile ilgili ciddi soru işaretleri oluşturmaktadır. Yalın Üretimin beş temel ilkesinden bir olan Sürekli Akış Yaratmanın en önemli koşullarından biri de mükemmel proseslerden oluşan iş akışı ile sağlanır.
İş Dengeleme simülasyonu; yukarıda anlatılan problemlere ışık tutan ve bu problemlere Legolar yoluyla benzetilmiş bir fabrikanın montaj hattı üzerinden çözüm aramaktadır.
Bu eğitimde yamazuniye dair kavramlar legolar ve diğer çeşitli eğitim araçları ile uygulamalı olarak anlatılmaktadır. İş Dengeleme Simülasyonu, klasik bir hat dengeleme eğitiminden çok; bir dizi tekniği uygulamalı olarak içinde bulunduran, işletmenizin problemleriyle sizi temel seviyede yüzleştirecek olan bir fabrika benzetimidir.
Günümüz koşullarında, bilgi bombardımanı ile edinilen bilgilerin kalıcı olmadığı; kısa sürede unutulduğu eğitim ortamlarından, uygulamaya dönük, farklı öğrenim metotlarını harmanlanmış şekilde içinde bulunduran eğitimlere doğru bir dönüşüm yaşanmaktadır.
İş Dengeleme Simülasyonu, bu değişimi yakalamış; interaktif öğrenim ortamını yaratmaya çalışan bir eğitim olarak konumlanmaktadır. Eğitime katılan kişilerin direktifleri ile şekillenen eğitim ortamı; dinamik yapısıyla işletmenin sorunlarının tartışıldığı ve problemlerinin ele alındığı bir açık oturum halini almaktadır. Ekip çalışması ve takım olma ruhunun neler getirdiğini ortaya koyarken, çalışma ortamındaki iletişim problemlerini gün yüzüne çıkarmaktadır. Bu bağlamda İş Dengeleme Simülasyonu, mavi yaka personelin yaşadığı sorunları, Beyaz Yakalı yöneticilerin algılamasını kuvvetlendirirken; mavi yakalı personelin de teknik yeterliliğinin artırılmasına katkıda bulunmaktadır.
Eğitimin kapsamında ana başlık olarak görünmese de Yalın Üretim’i ve işletmeyi ilgilendiren birçok konuya da ışık tutulmaktadır. 5S, Kaizen, Heijunka, Temotoka, Shojinka, Yerinde Kalite, Takım Liderliği, Takım Çalışması, Poka Yoke, Standart İş, gibi kavramlar bunlardan başlıcalarıdır.
Kazanılacak Yetkinlikler
- Lego yardımıyla bir fabrikanın simule edilerek iş dengeleme tekniklerinin incelenmesi
- Klasik problemli üretim modelinden tek parça akışlı yüksek etkinlikli iş modeline geçiş
- Teorik bilginin kademeli uygulama modeli ile desteklenmesi
- Malzeme akışının ve zaman etüdünün görsel olarak incelenmesi
- Çizelge ve diyagramlar yardımıyla iş dengeleme
- Çalışma ortamını simulasyon yardımıyla daha farklı bir gözle görebilme
- Çeşitli uygulamalar yardımı ile darboğaz, akış ve pacemaker analizi
- Yamazumi tablolarının hazırlanması
- Standart iş kavramının oluşturulması
Katılımcı Profili
İş akış süreçlerinin, montaj-konfeksiyon hatlarının analiz edilip iyileştirilmesinde ve zaman etüdünde rol alacak üretim ve ilgili birimlerde çalışan, mühendis, takım liderleri ve teknik elemanlar.
Eğitim Özellikleri
- Süre 3 hours
- Aktiviteler Deneyimsel Öğrenme